Skip to main content

Πρόσβαση σε Τμήματα Υψηλής & Μεσαίας Ζήτησης μέσω Πανελλαδικών ή σε Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου συστήματος πρόσβασης, που θα ισχύσει από το 2020, είναι ο ετήσιος διαχωρισμός των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Τμήματα Πρόσβασης μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων (ΤΠΠΕ), στα οποία αναμένεται να ενταχθούν τα τμήματα και οι σχολές υψηλής και μεσαίας ζήτησης και σε Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ) στα οποία αναμένεται να ενταχθούν τα τμήματα χαμηλής ζήτησης.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 1ου ΜΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ (Οκτώβριος 2019) 

Με το νέο σύστημα οι υποψήφιοι καλούνται να κάνουν μια πρώτη επιλογή τμημάτων που ονομάζεται “Α΄ Δήλωση για τα ΤΕΠ”. Μετά το πέρας της προθεσμίας για αλλαγή Ομάδας Προσανατολισμού, όλοι οι μαθητές που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να συμπληρώσουν την Α’ Δήλωση Προτίμησης, με έως 10 προτιμήσεις Τμημάτων στα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν.

Η δήλωση αυτή:

– ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, όσον αφορά το εάν ο μαθητής θα δώσει Πανελλαδικές Εξετάσεις ή όχι. ΄

– ΕΧΕΙ ΔΕΥΜΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, για τους μαθητές που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση χωρίς πανελλαδικές, δεδομένου ότι θα μπορούν να εισαχθούν μόνο σε τμήματα (που θα χαρακτηριστούν ΤΕΠ) και τα οποία έχουν δηλώσει στην Α’ Δήλωση.

Με βάση τις αιτήσεις των μαθητών θα προκύπτουν 2 ομάδες τμημάτων:

– Τμήματα Πρόσβασης μόνο με Πανελλαδικές Εξετάσεις (ΤΠΠΕ) ή ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, στα οποία οι προτιμήσεις ξεπερνούν τον αριθμό εισακτέων.

Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ) ή ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ στα οποία οι προτιμήσεις είναι ίσες ή λιγότερες από τον αριθμό εισακτέων.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του “πρώτου” μηχανογραφικού, οι μαθητές θα ενημερωθούν για το ποιες από τις προτιμήσεις τους αντιστοιχούν σε ΤΠΠΕ και ποιες σε ΤΕΠ. Από το σύνολο των δηλώσεων θα προκύψουν:

(1) Δηλώσεις στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται ένα τουλάχιστον ΤΕΠ και,
(2) Δηλώσεις στις οποίες όλα τα Τμήματα είναι ΤΠΠΕ.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ Η ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΕ ΤΕΠ (Μάρτιος 2020) 

Μετά τη λήξη του 1ου τετραμήνου, οι μαθητές της κατηγορίας (1) δηλώνουν εάν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ή εαν προτιμούν να εισαχθούν σε ένα από τα ΤΕΠ που είχαν συμπεριλάβει στην Α’ Δήλωση. Η επιβεβαίωση αυτή είναι ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ. Μετά την οριστικοποίηση του Φεβρουαρίου δε μπορεί να γίνει καμιά περαιτέρω αλλαγή.

Ένας μαθητής που είχε τουλάχιστον ένα ΤΕΠ στην Α΄ Δήλωση μπορεί:

(α) να επιλέξει εισαγωγή σε ΑΕΙ μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, χάνοντας το δικαίωμα πρόσβασης σε κάποιο από τα ΤΕΠ που είχε δηλώσει ή,

(β) να επιλέξει ένα από τα ΤΕΠ που είχε συμπεριλάβει στην Α΄ δήλωση, οπότε εισάγεται στο Τμήμα αυτό, με μόνη προϋπόθεση την κτήση του απολυτηρίου της Γ΄Λυκείου.

Στα τμήματα που απαιτούν την εξέταση κάποιου ειδικού μαθήματος και βαθμό μεγαλύτερο του 10 (ξένες φιλολογίες, τμήματα με σχέδιο, ΤΕΦΑΑ κτλ.) η εξέταση του ειδικού μαθήματος θα γίνεται μόνο μέσω πανελλαδικών ανεξαρτήτως αν ο υποψήφιος έχει επιλέξει την εισαγωγή του μέσω ΤΕΠ ή πανελλαδικών εξετάσεων.

Συνεπώς, αν κάποια από τα εν λόγω τμήματα προκύψει ότι ανήκουν στα ΤΕΠ μετά την Α’ δήλωση, οι υποψήφιοι οι οποίοι τα έχουν δηλώσει και θέλουν να εισαχθούν σε αυτά χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, θα έχουν την υποχρέωση να εξετάζονται πανελλαδικά μόνο στα αντίστοιχα ειδικά μαθήματα και να επιτυγχάνουν την ελάχιστη απαιτούμενη επίδοση.

Για τους μαθητές που διάλεξαν να εισαχθούν σε ΤΕΠ χωρίς πανελλαδικές δε θα υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφής.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ & ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ (Ιούνιος-Ιούλιος 2020) 

Οι μαθητές που επέλεξαν τις πανελλαδικές, μετά τις εξετάσεις και τη δημοσιοποίηση των βαθμών τους, θα πρέπει τον Ιούλιο του 2020, μετά τις πανελλαδικές, να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους και να δηλώσουν όσα τμήματα επιθυμούν, ασχέτως του ποια τμήματα δήλωσαν στην Α’ Δήλωση και θα εισαχθούν σε αυτά με βάση τις επιδόσεις τους, όπως ακριβώς ισχύει στο τωρινό σύστημα εισαγωγής.

Οι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών συμμετέχουν κανονικά στις πανελλαδικές εξετάσεις όπως και σήμερα.